dujaghanvi.blogg.se

Ofrivillig barnlöshet, PCO, missfall, IVF, graviditet och slutligen livet som mamma.

Sömn (i know..varannat inlägg?)

Publicerad 2015-02-03 16:07:41 i Livet som mamma,

Hur lite kan en liten tjej sova per dag egentligen. Att hon inte är trött?! 45 min här och där! Herregud! Har läst mig till att det är normalt för en tre månaders att sova 16-18 timmar per dag. 16-18. Är det ett skämt?! Det betyder att en bebis är vaken 6-8 timmar per dygn. Den här lilla fröken är vaken 10 timmar per dag. Minst. Har hon sömnproblem då?! 

Kommentarer

Postat av: Sanna

Publicerad 2015-02-03 19:08:56

Jag undrar precis samma sak! Min dotter (född 24/10) sover bara ca 3 h per dag, o då menar jag "min dag" dvs från 7-8 på morgonen till 22-23 på kvällen... o skulle jag inte gå med henne i vagnen minst 2 h per dag skulle hon sova ännu mindre!
På natten vaknar hon minst varannan timme o jag kan inte få henne att somna om utan att amma - ibland räcker det med 10 min men ibland tar det 30-40 min innan hon somnar om... så det är jättesvårt att säga hur mkt hon sover under natten, men inte mer än 8 h tror jag, alltså max 11 h sömn per dygn... är så orolig att det påverkar henne negativt på nåt sätt, t.ex. m tanke på detta: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6066941
Hur går det för er med nattsömnen?

Svar: Samma här, får till 2 timmar, med några uppvaknande fast följt av omsomningar, i vagnen. Aldrig någon annanstans. Era nätter låter ännu värre än våra. 95% av ggr somnar hon om av amning på natten..fasiken att trilskas så mycket om nätterna också. Jobbigt, men samtidigt skönt att det är fler än vi som inte har jollrande bebisar som bara sover och sover! Ska lyssna på din länk, inte hunnit.. Har du pratat med BVC om det? Borde man vara orolig för för lite sömn tro.. Men man kan ju herregud inte tvinga dem att somna om! Och man kan ju inte vara ute och gå fler än två timmar om dagen..inte i snöyran iaf..
Anna

Postat av: Intesomvitänkt

Publicerad 2015-02-03 22:37:49

Ebba sover absolut inte så många timmar per dygn. Kanske mer än er lilla tjej men inte 16-18 timmar. Det måste vara väldigt olika med andra ord.

Svar: Intressant, och skönt - missförstå mig inte, att det är fler som har bebisar som inte sover konstant. Tycker det är det enda jag hör nu! "Ja hon sover.." Blir tokig! Det är kanske väldigt olika. Men man stirrar sig kanske blind på statistik, eller ska man vara orolig för att hon får för lite sömn?!
Anna

Postat av: Klara

Publicerad 2015-02-04 07:11:51

Min son är nästan 1,5 år och var som din lilla tjej i den ålder. Sov nån timme per dag, men bara om jag var ute och gick. Nätterna var varierande. Så det där med att hinna göra saker när bebis sover.. Skulle inte tro det haha.
Nu sover han ca 19.30-07 med ett uppvak och sen ca 1,5 timme mellan 11.30-ca 13. På BVC sa de till mig att om barnet vaknar mycket på nätterna och är pigg, vill leka osv, är det mer tecken på sömnstörning än om de "bara" vaknar mycket, utan tydlig anledning.
Håll ut! Det blir bättre. Jag vet hur det är och hur hemskt det är att inte få sova.

Svar: Tack för ditt inlägg. Det hjälper att veta att andra har eller har haft liknande problem..känns som att "alla andras barn" sover jämt.. Ska försöka tänka att det är en fas. Att allt kommer ändras. Längtar så efter, vilket kanske låter egotrippat, ett par timmar egentid på kvällen. Titta på ett program. Sticka en strumpa. Läsa en bok. Att inte hela kvällen är en kamp efter sömn..man är ju ganska trött på det efter dagens ständiga sömnkamp..
Anna

Postat av: Hannah

Publicerad 2015-02-04 13:24:18

Vår Elis sov inte heller. När han var 8 månader var vi till och med till läkare för att kolla om det var något fel. Han sov bara korta stunder och vi fick alltid "hjälpa" honom att komma till ro och somna...ibland kunde han vakna en gång i kvarten på natten. Alla sömnråd handlar om hur man får barnet att somna men det var egentligen inte vårt problem, hur får man barnet att INTE VAKNA? Hittade inte ett enda råd om detta. Läkaren sa att de har så korta sömncykler, och vaknar ofta. De barn som "alltid sover" vaknar också, men somnar om direkt igen och därför märks det inte. Om barnet äter och växer och mår bra i övrig är det inte farligt att sova mindre menade hon på, och vår kille var ju pigg i övrigt och följer sina kurvor så han var så helt enkelt. Sedan går det ju i perioder och det kommer gå över...fast det inte känns så. Dessutom vet man ju inte NÄR det går över, för Elis tog det 2,5 år innan han sov "normalt" på natten medans hans syster sov både natt och dag from hon var 6 veckor!

Svar: Galet att det kan vara så olika! 2,5 år..känns som ett högt berg att bestiga! Vår tjej ligger ju fint i kurvan i övrigt. Så statistik kring antal sovtimmar kanske bara är dumt att stirra på. Bättre att se hur hon mår i största allmänhet. Jag tycket dock att det känns, liksom för er med Elis, som att hon sover för lite - svårt att komma till ro. För att inte tala o
Hur lätt hon vaknar. En gång i kvarten lät ju hemskt! Faser, faser - som du säger. Men ibland känns de oändliga.. Tack för att du delar med dig! Så intressant och givande att höra andras berättelser kring sömn etc!
Anna

Postat av: Drommarochlangtan

Publicerad 2015-02-04 15:46:16

E sov ALDRIG 17-18timmar, hahaha. Är ju som ett skämt :) jag tror inte du behöver vara orolig!!! E sov också bara små korta stunder och det gör hon fortfarande om man inte får in en jackpot när man är ute och går, då fortsätter hon sova i vagnen efteråt. Alla är olika! Och alla som har barn som sover perfekt ljuger ;) nä inte alla...men många! Jag vet själv ibland när folk frågar och jag inte orkar vara ärlig...då ljuger jag med ;) beroende på vem det är såklart men du fattar!

Svar: Skönt att höra att det är fler som inte kommer upp i de timmarna. Då tar jag det hellre som ett skämt ;) Jag tror faktiskt också att många ljuger, eller förfinar sanningen ;) jag brukar vara brutalt ärlig. Eller har varit fram till nu iaf. Men man börjar ju få en del medlidsamma blickar och huvuden på sned..så jag kanske får börja förfina jag med för att slippa..;)
Anna

Postat av: Klara

Publicerad 2015-02-04 16:57:55

Som svar på din kommentar :) Min son somnade aldrig före kl 23 första halvåret, sen helt plötsligt började han somna vid 19.. Då kom nästa överraskning, VARJE morgon i typ fyra månader vaknade han 05.19. Det spelade ingen roll om vi la honom senare eller att han var vaken på nätterna, samma klockslag varje morgon. Så det här med sömn.. Ja, det är ett kapitel för sig minst sagt haha.

Svar: Oj! Och vilken överraskning sen! ;) man kanske ska tänka två ggr innan man ber om något med andra ord.. Herregud! Sömn, never ending story antar jag..hoppas han sover längre nu och tack för att du delar med dig!
Anna

Postat av: kmp

Publicerad 2015-02-04 17:13:27

Kan det inte vara så att bebisar sover när de ammar ibland, liksom slumrar till och varje sån stund sammantaget blir fler timmar än man tror?

Svar: Det kanske de gör? Inte ens tänkt på. Dock ser min lilla tjej väldigt vaken och koncentrerad ut när hon äter... Men funderar ibland på om hon ens vaknar när hon äter på nätterna. För då är det lite transvarning tycker jag. Kanske värt att fråga på BVC om de gör det...
Anna

Postat av: Sanna

Publicerad 2015-02-09 21:14:32

Ursäkta sen respons... Jodå, hon somnar i princip alltid om av amning, det är bara att det tar olika lång tid, o jag somnar ofta själv under tiden så därför har jag dålig koll på hur mkt hon sover på natten... men som nån annan sa så är det säkert så att de små oxå sover en del av tiden de ammar! O de senaste nätterna har hon iaf lyckats pricka in ett par tretimmars-sovpass...😉
Jag har inte pratat m BVC, tror att de skulle säga nåt i stil med att "är hon pigg o glad på dagen så är allt ok" o det är hon för det mesta... jag är mer orolig för långsiktiga konsekvenser... men jag har för mig att jag har sett nånstans att även om ca 15-16 h/dygn är vanligt i den här åldern så kan det variera från 9-19 h... så vi har väl helt enkelt tjejer som ligger i nedre delen av det spannet...!

Svar: Ja vi har väl helt enkelt pigga tjejer.. Senaste nätterna har varit hemska här. Tänkte faktiskt ringa BVC och höra mig för..du har nog dock rätt i att de säkert kommer säga att mer eller mindre allt är normalt.. Har ju en gnällig tjej, men vet inte om det kan ha med sömn att göra? Ibland tror jag det, ibland inte..tycker inte det är nämnvärt stor skillnad på humör de gångerna hon sovit lite bättre..jag vet inte? Sömn kommer nog vara ett bestående problem de kommande åren..;)
Anna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela